Γιατί να μην επιλέξεις δωρεάν ιστοσελίδα

Οι περισσότεροι αρχάριοι που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους ιστοσελίδα θέλουν να διατηρήσουν το χαμηλό κόστος το οποίο είναι κατανοητό.

Έτσι, μπορείτε συνήθως στην αναζήτηση να βρείτε ιστότοπους με ”δωρεάν ιστοσελίδα” και πολλές εταιρείες που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Η σκέψη της δωρεάν φιλοξενίας ιστοσελίδων και της οικοδόμησης του δικτυακού σας τόπου χωρίς να πληρώνετε τίποτα είναι δελεαστικό.

Μέχρι να πάρετε έναν έλεγχο πραγματικότητας. Μόλις εγγραφείτε σε αυτές τις αποκαλούμενες “δωρεάν υπηρεσίες ιστότοπου”, αρχίζετε αργά να ανακαλύπτετε τους περιορισμούς και πολλοί από αυτούς αποδεικνύονται ότι δεν είναι καθόλου ελεύθεροι.

Εάν εσείς ή ο φίλος σας σκέφτεστε να πάρετε έναν δωρεάν ιστότοπο, τότε σταματήστε τώρα.

Και διαβάστε αυτούς τους 33 λόγους για τους οποίους οι δωρεάν ιστοτόποι είναι  πάντα μια κακή ιδέα.

Πολύ αργή ιστοσελίδα

Οι περισσότεροι δωρεάν φορείς παροχής φιλοξενίας ιστοσελίδων βάζουν εκατοντάδες ιστότοπους που μοιράζονται τον ίδιο διακομιστή. Αυτό κάνει τους ιστοτόπους τους να φορτώνονται με πολύ χαμηλές ταχύτητες. Οι αργές ιστοσελίδες δημιουργούν κακή εμπειρία χρήστη και είναι κακές για SEO.

 

Αντιεπαγγελματικό και μεγάλο url

 

Έχοντας μια διεύθυνση ιστότοπου όπως mysmallbusiness.Freewebsite.com δεν φαίνεται επαγγελματική καθόλου. Οι επισκέπτες του ιστότοπού σας και οι πιθανοί πελάτες θα δυσκολευτούν να τραβήξουν σοβαρά τον ιστότοπό σας όταν δεν έχετε ούτε ένα σωστό όνομα τομέα.

Και όταν ρωτάτε αυτές τις εταιρείες για ένα προσαρμοσμένο τομέα, συνήθως πρέπει να πληρώσετε ένα ασφάλιστρο – κάτι σαν € 19 – € 25 για έναν τομέα που κανονικά κοστίζει € 10.

Η ιστοσελίδα δεν είναι πραγματικά δωρεάν

 

Πολλές από αυτές τις δωρεάν υπηρεσίες ιστοτόπων συχνά αποδεικνύονται περιοριστικές. Μετά από λίγο σας ζητείται να πληρώσετε για αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η τιμή είναι συνήθως πολύ υψηλότερη από τις κανονικές υπηρεσίες φιλοξενίας WordPress. Αν έχετε προσθέσει μια πιστωτική κάρτα κατά την εγγραφή σας, τότε μπορούν να σας χρεώσουν χωρίς να σας προειδοποιήσουν.

 

Κρυφές χρεώσεις για δωρεάν ιστοσελίδα

 

Όπως και κάθε άλλη επιχείρηση, αυτές οι ελεύθερες εταιρείες ιστοχώρου πρέπει να βγάλουν λεφτά επίσης. Μερικοί από αυτούς χρεώνουν τους χρήστες τους για πρόσθετες υπηρεσίες όπως φιλοξενία εικόνων, λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρόσβαση FTP, μεταφορά ιστότοπων κλπ. Αυτές οι χρεώσεις είναι συχνά εξωφρενικά υψηλές.

 

Μπορούν να κλειδώσουν τα δεδομένα σας

 

Πολλοί χρήστες που ξεκινούν με έναν δωρεάν ιστότοπο και στη συνέχεια επιθυμούν να μεταβούν σε μια πληρωμένη υπηρεσία, βρίσκουν αδύνατο να μεταφέρουν τα δεδομένα του ιστότοπού τους. Αυτοί οι πάροχοι υπηρεσιών δεν προσφέρουν εργαλεία για την εύκολη μετάβαση του ιστότοπού σας. Οι χρήστες καταλήγουν να πληρώνουν ελεύθερους επαγγελματίες για να εξάγουν χειροκίνητα το περιεχόμενό τους, το οποίο μπορεί να αυξήσει γρήγορα τον λογαριασμό σας.

 

Άσχετες διαφημίσεις στην ιστοσελίδα σας

 

Οι περισσότερες από αυτές τις δωρεάν υπηρεσίες ιστοχώρου υποστηρίζονται από διαφημίσεις. Δημιουργείτε περιεχόμενο και δημιουργείτε τον ιστότοπό σας, αλλά πληρώνονται για τις διαφημίσεις. Συχνά αυτές οι διαφημίσεις αποσπούν την προσοχή, παρεμβαίνουν και φαίνεται άσχημο το site σας.

Μπορούν να κλείσουν τον ιστότοπό σας

 

Οι όροι και οι προϋποθέσεις αυτών των υπηρεσιών δηλώνουν σαφώς ότι μπορούν να τερματίσουν τον ιστότοπό σας οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να σας δώσουν κάποιο λόγο. Εάν απενεργοποιήσουν έναν ιστότοπο, συνήθως δεν δίνουν τα δεδομένα σας ή σας παρέχουν τρόπο να αποθηκεύσετε το περιεχόμενό σας.

Αυτές οι εταιρείες μπορούν να εξαφανιστούν ανά πάσα στιγμή

 

Ανά πάσα στιγμή, η ελεύθερη εταιρεία ιστότοπου μπορεί να αποφασίσει να συσκευάσει την επιχείρησή της και να φύγει. Θα κλείσουν απλά τους διακομιστές τους, και θα χάσετε την ιστοσελίδα σας και όλα τα δεδομένα. Οι όροι υπηρεσίας τους παρέχουν πλήρη νομική προστασία για να το πράξουν.

Θα χάσετε τη διεύθυνση του ιστοσελίδα σας

 

Αν αποφασίσουν να κλείσουν την υπηρεσία ή να τερματίσουν τον ιστότοπό σας, τότε θα χάσετε τη διεύθυνση ιστού σας. Τις περισσότερες φορές είναι ένας υποτομέας που σχετίζεται με την υπηρεσία. Δεν μπορείτε να αναπαράγετε τη διεύθυνση αυτή ή να ανακατευθύνετε τους χρήστες στη νέα τοποθεσία σας αλλού.

 

Μπορούν να πουλήσουν τις πληροφορίες σας

 

Θυμηθείτε ότι αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να κάνουν τα χρήματα με κάποιο τρόπο να παραμείνουν στην επιχείρηση. Ένας καλός κανόνας είναι αν δεν πληρώνετε για αυτό, τότε είστε το προϊόν.

Αυτές οι εταιρείες βρίσκουν άλλους τρόπους να κερδίσουν χρήματα, όπως η πώληση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των προσωπικών σας πληροφοριών και της διεύθυνσής σας σε άλλες εταιρείες. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που κανείς δεν διαβάζει πραγματικά τους παρέχουν πλήρη νομική ασυλία.

Δεν υπάρχουν εργαλεία οικοδόμησης ιστόσελίδων
(Website builders) 

 

Σε αντίθεση με μια πραγματική υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων, αυτές οι εταιρείες προσφέρουν πολύ περιορισμένα εργαλεία και υπηρεσίες στους χρήστες τους. Χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, η ιστοσελίδα που θα δημιουργήσετε θα φαίνεται ακόμα πιο αντιεπαγγελματική.

Χωρίς WordPress

 

Πολλές από αυτές τις δωρεάν υπηρεσίες δεν σας επιτρέπουν να εγκαταστήσετε το WordPress στην δωρεάν ιστοσελίδα σας. Το WordPress απαιτεί λίγο περισσότερους πόρους από ό, τι μια δωρεάν υπηρεσία ιστού που μπορεί να αντέξει οικονομικά.

 

Ή Περιορισμένο WordPress

 

Ακόμα κι αν σας επιτρέπουν να φιλοξενήσετε το WordPress, οι διακομιστές τους απλά δεν είναι σε θέση να το τρέξουν. Θα συναντήσετε πολλά λάθη και θα καταστρέψει την εμπειρία με το WordPress.

Διανομή κακόβουλων προγραμμάτων

 

Ακόμα κι αν σας επιτρέπουν να φιλοξενήσετε το WordPress, οι διακομιστές τους απλά δεν είναι σε θέση να το τρέξουν. Θα συναντήσετε πολλά λάθη και θα καταστρέψει την εμπειρία με το WordPress.

Περιορισμένο εύρος ζώνης

 

Το εύρος ζώνης είναι η ποσότητα των δεδομένων που μεταφέρονται από το διακομιστή στο πρόγραμμα περιήγησης χρηστών. Αυτό κοστίζει και οι περισσότερες ελεύθερες ιστοσελίδες έρχονται με ένα πολύ περιορισμένο εύρος ζώνης.

Χαμηλή αποθήκευση δίσκου

 

Οι ελεύθερες εταιρείες ιστοχώρου φιλοξενούν εκατοντάδες ιστοσελίδες που μοιράζονται το ίδιο διακομιστή και σκληρούς δίσκους. Συνήθως σας δίνουν πολύ περιορισμένο χώρο αποθήκευσης για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας. Όταν φτάσετε στο όριο αυτό, σας ζητείται συχνά να πληρώσετε για περισσότερο χώρο αποθήκευσης.

Ευάλωτες ιστοσελίδες σε προσπάθειες hacking

 

Λόγω της κακής ασφάλειας, οι δωρεάν ιστοτόποι είναι συχνά πιο ευάλωτοι σε απόπειρες πειρατείας. Αν ο ιστότοπός σας έχει καταστραφεί, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το ανακτήσετε επειδή αυτές οι εταιρείες σας δίνουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στα δικά σας αρχεία και δεδομένα.

 

Χαμηλή αξιοπιστία μεταξύ των χρηστών σας

 

Όταν η ιστοσελίδα σας φιλοξενείται σε μια δωρεάν υπηρεσία, οι χρήστες σας θα αισθάνονται λιγότερο διατεθειμένοι να το εμπιστεύονται. Εάν οι χρήστες δεν είναι άνετοι να μοιράζονται τις πληροφορίες τους, τότε θα σκοτώσουν ολόκληρο το σκοπό της δημιουργίας ενός ιστότοπου

 

Περιορισμένες επιλογές σχεδιασμού ( Web Design)

 

Σε αντίθεση με έναν αυτο-φιλοξενούμενο ιστότοπο WordPress όπου μπορείτε να επιλέξετε από χιλιάδες θέματα WordPress, οι δωρεάν ιστοσελίδες προσφέρουν μόνο μια χούφτα κακώς σχεδιασμένα πρότυπα. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δικά σας σχέδια ή να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο από τον ιστό.

Δεν υπάρχει βοήθεια ή εξυπηρέτηση πελατών

 

Αυτοί οι ελεύθερες ιστοσελίδες δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στους χρήστες. Θα πρέπει να ρυθμίσετε τον ιστότοπό σας μόνοι σας με τη βοήθεια πολύ περιορισμένης και κακώς παρουσιαζόμενης τεκμηρίωσης. Είστε λίγο μόνοι σας αν δεν μπορείτε να το καταλάβετε.

Δεν μπορείτε να βάλεται διαφημίσεις ή να κερδίσετε χρήματα

 

Παρόλο που η ελεύθερη εταιρεία ιστοτόπου σας εκτελεί τις δικές της διαφημίσεις στην ιστοσελίδα σας, δεν σας επιτρέπουν να προβάλλετε διαφημίσεις ή να κερδίζετε χρήματα από τον ιστότοπό σας. Δεν θα μπορείτε να προσθέσετε συνδέσμους θυγατρικών ή να προσθέσετε το Google Adsense στην ιστοσελίδα σας.

Δεν υπάρχουν αντίγραφα ασφαλείας

 

Δεν υπάρχει έννοια των τακτικών αντιγράφων ασφαλείας σε αυτούς τους ελεύθερους ιστότοπους. Δεν δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας και αν συμβεί κάτι κακό στον ιστότοπό σας, δεν υπάρχει τρόπος να επαναφέρετε τα δεδομένα σας.

Δύσκολο να ξεφορτωθείς

 

Οι εταιρείες που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες συχνά κερδίζουν χρήματα από το περιεχόμενο που δημιουργούν χρήστες όπως εσείς. Είναι σκόπιμο να σας δυσκολευτεί να διαγράψετε τον δικό σας ιστότοπο. Αυτό σημαίνει ότι η ιστοσελίδα σας θα παραμείνει στους διακομιστές του και θα δυσκολευτείτε να το αφαιρέσετε.

Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ή αξιοπρεπείς αναλύσεις

 

Με μια καλή εταιρεία φιλοξενίας, μπορείτε να λάβετε δωρεάν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους επισκέπτες του ιστότοπού σας. Μπορείτε να εγκαταστήσετε το Google Analytics ή άλλους μετρητές κυκλοφορίας. Σε δωρεάν ιστοσελίδες, δεν σας επιτρέπουν να προσθέσετε το Google Analytics επειδή εκτελούν τον δικό τους κώδικα αναλυτικών στοιχείων στην ιστοσελίδα σας.

Άλλες ιστοσελίδες θα φαίνονται ίδιες

 

Το πρόβλημα με την ύπαρξη ενός ιστοτόπου δωρεάν πρότυπο είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες άλλων ανθρώπων που χρησιμοποιούν όλοι το ίδιο σχέδιο. Μην περιμένετε από το site σας να φαίνεται διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα.

Θα στοχευτείτε με email προσφορές

 

Θυμηθείτε ότι αυτές οι εταιρείες πρέπει να καλύψουν το κόστος τους κάνοντας χρήματα χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους. Θα σας στέλνουν συνεχώς email με ειδικές προσφορές. Για να μην αναφέρουμε ότι θα μπορούσαν να πουλήσουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και σε άλλες εταιρείες μάρκετινγκ.

Δεν υπάρχει υποστήριξη για κινητές συσκευές

 

Δεν μπορείτε να ενημερώσετε την ιστοσελίδα σας από τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας ή από φορητές συσκευές. Οι ελεύθερες εταιρείες ιστοχώρου έχουν ως επί το πλείστον τα ταμπλό τους σχεδιασμένα για επιφάνεια εργασίας. Αυτό θα σας δυσκολευτεί να ενημερώσετε την ιστοσελίδα σας από κινητά.

Δεν ανταποκρίνεται ο σχεδιασμός

 

Οι περισσότερες δωρεάν εταιρείες ιστοχώρου προσφέρουν σχέδια ιστοσελίδων που είναι πολύ παλιά και δεν λειτουργούν σε κινητά τηλέφωνα. Οι χρήστες κινητών συσκευών κάνουν σημαντικό μέρος της διαδικτυακής κίνησης. Με το να μην έχετε ένα σχέδιο που να ανταποκρίνεται, θα χάσετε όλους αυτούς τους χρήστες.

Δεν έχετε επώνυμο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

 

Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε λογαριασμούς email με το δικό σας όνομα τομέα-domain. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον λογαριασμό σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου gmail ή hotmail που δεν φαίνεται πολύ επαγγελματικό.

Λειτουργίες περιορισμένης μεταφόρτωσης αρχείων

 

Με πληρωμένες εταιρείες φιλοξενίας, μπορείτε να ανεβάσετε απεριόριστα αρχεία στην ιστοσελίδα σας χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή-πελάτη FTP ή έναν μεταφορτωτή μέσων στο WordPress. Δωρεάν εταιρείες ιστότοπων σας προσφέρουν μόνο ένα web-based interface όπου μπορείτε να ανεβάσετε ένα αρχείο κάθε φορά.

Δεν υπάρχει τρόπος ρύθμισης ανακατευθύνσεων

 

Με το WordPress μπορείτε να ρυθμίσετε την ανακατεύθυνση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αυτός είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα του ιστότοπού σας. Με δωρεάν ιστοτόπους, δεν μπορείτε να ρυθμίσετε καθόλου ανακατευθύνσεις. Ακόμα κι αν μετακινηθείτε αργότερα σε μια πληρωμένη υπηρεσία, δεν θα μπορείτε να ανακατευθύνετε χρήστες από τον δωρεάν ιστότοπό σας.

 Η επένδυση χρόνου στον ελεύθερη ιστοσελίδα είναι άστοχη

 

Αν έχετε κάποια σοβαρή πρόθεση να δημιουργήσετε κάτι στο διαδίκτυο, τότε δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσετε με μια δωρεάν ιστοσελίδα. Όπως έχετε διαβάσει σε αυτό το άρθρο, είναι αναξιόπιστες, ανασφαλείς, δύσκολες και περιορίζουν σοβαρά τις επιλογές ανάπτυξης σας.

 

Call Now Button