Palette Trends of the 21st Century

Το χρώμα είναι ζωτικής σημασίας στο σχεδιασμό γραφικών. Όπως πολλοί θα ξέρουν ήδη, η Pantone επιλέγει ένα χρώμα του έτους που αισθάνεται λέει κάτι για το χρόνο. Οι επιλογές της Pantone αντιπροσωπεύουν αποτελεσματικά ένα ημερολόγιο των ετήσιων χρωμάτων και μας δίνουν μια μοναδική εικόνα για τις τάσεις των χρωμάτων καθ ‘όλη τη διάρκεια των ετών. Λαμβάνοντας υπόψη τα χρώματα της χρονιάς της Pantone από το 2000 έως το 2012, μπορούμε ίσως να καταλήξουμε σε μια καλύτερη κατανόηση ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος επηρεάζει τις χρωματικές τάσεις και αντίστροφα.

2000: CERULEAN BLUE: PANTONE 15-4020
CERULEAN BLUE: PANTONE 15-4020

Πώς επιλέγετε ένα χρώμα για τη νέα χιλιετία; Η Pantone έκανε ακριβώς αυτό για το 2000, παίρνοντας το Cerulean Blue. Αντιστοιχώντας το χρώμα ενός καθαρού ήρεμου ουρανού, η Cerulean Blue πρότεινε την ηρεμία και την εσωτερική πνευματική ειρήνη κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής καμπής στην ανθρώπινη ιστορία. Καθώς οι αποκαλυπτικές ανησυχίες εξατμίστηκαν με την πάροδο του χρόνου, το γαλήνιο Cerulean Blue αποδείχθηκε τελική τελειότητα.

2001: FUCSHIA ROSE: PANTONE 17-2031
FUCSHIA ROSE: PANTONE 17-2031

Μία σημαντική απόκλιση από την ηρεμία της επιλογής του προηγούμενου έτους, το Fuchsia Rose είναι ένα σέξι και ενθαρρυντικό χρώμα που αποτυπώνει απόλυτα το πνεύμα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας ενός κόσμου που εισέρχεται σε μια νέα χιλιετία και κοιτάζει μπροστά με την ανανεωμένη ενέργεια σε μια νέα εποχή δημιουργικότητας σχεδιασμένο από σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

2002: TRUE RED: PANTONE 19-1664

Το πνεύμα της αισιοδοξίας έπληξε έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που κατέστρεψαν τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Ήταν μια εποχή σοβαρής αντανάκλασης και μνήμης, παθιασμένων πατριωτικών συναισθημάτων και πένθους για τους χαμένους αγαπημένους. Το True Red ήταν ένα χρώμα που συμβολίζει την ελπίδα και την αγάπη, την ψυχή ενός έθνους στην ανάκαμψη.

2003: AQUA SKY: PANTONE 14-4811
AQUA SKY: PANTONE 14-4811

Μετά από τις καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τον δυτικό κόσμο, οι άνθρωποι χρειάστηκαν να υπενθυμίσουν την αισιοδοξία που αισθάνονταν στην αρχή της νέας χιλιετίας. Το Aqua Sky μπορεί να θεωρηθεί ως μια επιστροφή στην καθαρή ορατότητα που προτάθηκε από την επιλογή του Cerulean Blue το 2000. Ήταν μια εποχή για να σχεδιάσουμε μπροστά και να ανοικοδομήσουμε, βασιζόμενοι στην ανθεκτικότητα της ελπίδας.

2004: TIGER LILY: PANTONE 17-1456
TIGER LILY: PANTONE 17-1456

Συνεχίζοντας την τάση καθ ‘όλη τη διάρκεια της δεκαετίας για τα χρώματα που βρέθηκαν στη φύση, το όμορφα εξωτικό πορτοκάλι του κρίκου της τίγρης πρότεινε μια περίοδο αναζωογόνησης και πολιτιστικής άνθησης. Ζωντανό και ενεργητικό, το πορτοκάλι της Tiger Lily ήταν το τέλειο συμπλήρωμα του μπλε του Aqua Sky το προηγούμενο έτος, γεγονός που υποδηλώνει τη συνέχιση της αναγέννησης και τον ζωτικό ρόλο που παίζει η δημιουργικότητα σε αυτό.

2005: ΜΠΛΕ ΤΥΡΚΟΥΑΖ: PANTONE 15-5217
ΜΠΛΕ ΤΥΡΚΟΥΑΖ: PANTONE 15-5217

Ένα άλλο φυσικό χρώμα, το Blue Turquoise είναι ήρεμο και δροσερό, προκαλώντας μια γαλήνια θάλασσα. Κερδίζοντας μια εικόνα που κοιτάζει πάνω από τον ωκεανό στον ορίζοντα, το Blue Turquoise μπορεί να διαβάσει ότι αντιπροσωπεύει τόσο την ανάγκη να κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον όσο και τη σημασία της διαφυγής από τη μια στιγμή σε μια στιγμή.

2006: DOLLAR ΠΕΔΙΟΥ: PANTONE 13-1106

Τι λέει για ένα χρόνο όταν επιλέγεται ένα ουδέτερο χρώμα για να το εκπροσωπεί; Παρά τη σχετική του ζεστασιά, το Sand Dollar συμβόλιζε την ανάγκη για ήσυχη περισυλλογή. Σχεδίαζοντας φυσικά περιβάλλοντα όπως ερήμους, το Sand Dollar ήταν ένας οργανικός τόνος που εμπνέει την εστίαση και την έλλειψη προσοχής.

2007: CHILI PEPPER: PANTONE 19-1557
CHILI PEPPER: PANTONE 19-1557

Το Pantone έφερε τα πράγματα για το 2007 επιλέγοντας το Chili Pepper ως το χρώμα της χρονιάς. Με τολμηρή και σύλληψη, ο Chili Pepper μας υπενθύμισε την ανάγκη να παραμείνουμε περιπετειώδεις και παθιασμένοι όταν σχεδιάζουμε, εμπνέοντας μας να κρατήσουμε τις δημιουργικές μας φωτιές να καίνε και να δοκιμάσουμε κάτι λίγο διαφορετικό και εξωτικό από καιρό.

2008: BLUE IRIS: PANTONE 18-3943
BLUE IRIS: PANTONE 18-3943

Βάζοντας μια τέλεια ισορροπία μεταξύ μπλε και μοβ, το Blue Iris συμβολίζει την ασφαλή σταθερότητα που συνδέεται με το μπλε χρώμα και τη μυστηριώδη και μαγική ποιότητα του μοβ χρώματος. Η Blue Iris μας υπενθύμισε να κρατάμε τα πόδια μας στο έδαφος, αλλά να ανοίγουμε το μυαλό μας στις πολλές μυστικιστικές εμπειρίες που συναντάμε κάθε μέρα, η οποία φυσικά περιλαμβάνει δημιουργική έμπνευση.

2009: MIMOSA: PANTONE 14-0848
MIMOSA: PANTONE 14-0848

Οι άνθρωποι πάντοτε γιόρταζαν τη ζωηρή δύναμη του ήλιου, με τις περισσότερες πρώιμες κουλτούρες να λατρεύουν μια θεότητα του ήλιου. Το Mimosa θυμίζει την καθαρή ισχύ και τη ζωτικότητα του ήλιου και τα διαφορετικά θαύματα που διατηρεί. Χαιρότατα λαμπερό, το χρώμα ήταν η τέλεια επιλογή για να μας ανυψώσει καθώς πλησίασαμε μια νέα δεκαετία.

2010: TURQUOISE: PANTONE 15-5519
TURQUOISE: PANTONE 15-5519

Όταν η Pantone αποκάλυψε ότι είχαν επιλέξει Turquoise ως το χρώμα που καλωσόρισε την επόμενη δεκαετία, επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι το χρώμα έχει από καιρό εκτιμηθεί ως προστατευτικός ταλαντευτής που συμβόλιζε τη θεραπεία και τη συμπόνια. Η Τυρκουάζ έχει επίσης μια ισχυρή σχέση με τη διαφυγή, σίγουρα έναν καλό θετικό τρόπο να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο.

2011: HONEYSUCKLE: PANTONE 18-2120
ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ: PANTONE 18-2120

Με έντονους και δυνατούς τόνους, το κοκκινωπό ροζ του αγριολούλουδου είναι θηλυκό και αναζωογονητικό, ενθαρρύνοντας την εμπιστοσύνη και τη δημιουργικότητα ενώ ανυψώνει τα πνεύματα. Δυναμική και δελεαστική, η Pantone υπογράμμισε το γεγονός ότι το χρώμα προσελκύει κολίβρια για το νέκταρ, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε επικονίαση και διατηρεί φυσική ανάπτυξη.

2012: TANGERINE TANGO: PANTONE 17-1463
TANGERINE TANGO: PANTONE 17-1463

Το κόκκινο ζεστό και το σαγηνευτικό, Tangerine Tango είναι το τελευταίο χρώμα του έτους που επέλεξε η Pantone για το 2012. Τι υποσχόμαστε το χρώμα για το επόμενο έτος; Θα είναι μια περίοδος υψηλής ενέργειας έντονης δημιουργικότητας και παθιασμένης παραγωγικότητας; Ίσως εξαρτάται από εμάς να ανοίξουμε τον ερεθισμό του Tango Tangerine και να ζήσουμε τους επόμενους 12 μήνες με έναν τρόπο που να ταιριάζει με την τόνωση;

Ποιες είναι οι απόψεις σας σχετικά με τα χρώματα που επέλεξε η Pantone; Έχετε κάποιες συστάσεις της δικής σας;

Call Now Button