Έννοια χρώματος για επαγγελματίες σχεδιαστές, παραδοσιακά σχέδια χρωμάτων

Ένα πολύ ενστικτώδες μέρος ενός σχεδίου είναι το χρώμα του και παίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της αντίδρασης ή της στάσης ενός ατόμου που μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κατά καιρούς, ο λόγος μπορεί να οφείλεται στο πολιτισμικό υπόβαθρο ενός ατόμου ή ακόμα και λόγω προσωπικής συλλογιστικής.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να δημιουργήσετε ένα τέλειο χρωματικό σχήμα [Infographic]

Η μελέτη της θεωρίας των χρωμάτων είναι μια απλή επιστήμη όπου μαθαίνουμε πώς τα χρώματα επηρεάζουν τους ανθρώπους συναισθηματικά ως ομάδα ή μεμονωμένα και υπάρχουν επίσης άνθρωποι που έχουν πλαισιώσει τη σταδιοδρομία τους βάσει αυτής της θεωρίας.

 Είναι κάτι σαν να αλλάζεις τις αποχρώσεις ενός χρώματος που μπορεί να τονώσει ή να επηρεάσει εντελώς την αίσθηση ενός ατόμου. Και υπάρχουν τεράστιες πολιτισμικές διαφορές σχετικά με αυτά τα χρώματα σε αυτόν τον κόσμο, όπου ένα χρώμα κάνει τους ανθρώπους ευτυχείς σε ένα μέρος και προσβάλλει σε άλλη θέση. Χρώματα όπως το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο και οι παραλλαγές του καλούνται όλα σαν ζεστά χρώματα.

Αυτά τα χρώματα βρίσκονται στις ανατολές και το ηλιοβασίλεμα, τα πεσμένα φύλλα, τη φωτιά και αυτά τα χρώματα χαρακτηρίζονται ως αισθησιακά, θετικά και πυροδοτικά. Τα βασικά χρώματα είναι το κίτρινο και το κόκκινο και όταν τα αναμιγνύουμε παίρνουμε πορτοκαλί χρώμα, που εξηγεί ότι τα ζεστά χρώματα δημιουργούνται πάντα από τον συνδυασμό του ίδιου τύπου και όχι με δροσερά χρώματα.

Κύριο χρώμα – Κόκκινο
το κόκκινο

Το κόκκινο χρώμα θεωρείται καυτό καθώς συνδέεται με πολέμους, βία και πυρκαγιά και ταυτόχρονα συνδέεται με πάθος και αγάπη. Κατά τους αρχαίους χρόνους, το κόκκινο χρώμα ήταν συνδεδεμένο με τον έρωτα και τον διάβολο. Αυτό το χρώμα μπορεί πραγματικά να έχει μια φυσική αντίδραση προς τους ανθρώπους αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό ή την αρτηριακή πίεση. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι το κόκκινο χρώμα ενισχύει το μεταβολισμό των ανθρώπων. Κατά καιρούς, αυτό το χρώμα συνδέεται επίσης με θυμό και ταυτόχρονα συνδέεται με το κύρος του (για παράδειγμα – κόκκινο χαλί σε παρουσιάσεις διασημοτήτων και βραβεία βραβείων). Το χρώμα υποδηλώνει επίσης τον κίνδυνο λόγω του οποίου τα φώτα σταματήματος κυκλοφορίας και πολλά προειδοποιητικά σήματα και τα σύμβολα έχουν κόκκινο χρώμα).

Το κόκκινο χρώμα έχει διάφορες συμμαχίες στις δυτικές χώρες. Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα θεωρείται τυχερό χρώμα και συνδέεται με την ευτυχία και την καλή τύχη. Στις ανατολικές χώρες, αυτό το χρώμα χρησιμοποιείται στους γάμους για το φόρεμα των νυφών. Ταυτόχρονα, το κόκκινο χρώμα είναι σύμβολο του πρωινού στη Νότια Αφρική και είναι επίσης συνδεδεμένο με τον κομμουνισμό. Στην αφρικανική ήπειρο, λόγω της εκστρατείας RED, αυτό το χρώμα συνδέεται με την επίγνωση του AIDS.

Το κόκκινο χρώμα μπορεί να είναι μια ισχυρή προφορά σε οποιοδήποτε σχέδιο και όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά στα σχέδια ή στα υφάσματα, θα μπορούσε να φανεί δεσπόζουσα ή κατακτητική. Όταν αυτό το χρώμα χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε σχέδιο, μεταφέρει μια αισθησιακή δύναμη ή μια αίσθηση. Το κόκκινο είναι ένα πολύ ευέλικτο χρώμα. προβάλλει γοητεία και δύναμη όταν χρησιμοποιείται με πιο σκούρες αποχρώσεις σχεδίων και φαίνεται επιθετική όταν χρησιμοποιείται με φωτεινότερα σκιασμένα σχέδια.

Δευτερεύον χρώμα – πορτοκαλί
Πορτοκάλι

Το πορτοκαλί χρώμα φαίνεται πολύ ενεργητικό και δυναμικό και ως επί το πλείστον συνδέεται με τις εποχές του φθινοπώρου αλλά και με τη Γη. Δεδομένου ότι αυτό το χρώμα συνδέεται με εποχές που αλλάζουν, το πορτοκαλί χρώμα συνήθως υποδηλώνεται με κίνηση και αλλαγή στη ζωή. Συνδέεται επίσης με το πορτοκαλί φρούτο και λόγω του οποίου το χρώμα μπορεί επίσης να ονομάζεται για ενέργεια και υγεία.

Όταν εφαρμόζουμε αυτό το χρώμα στα σχέδια, δεν είναι τόσο κυρίαρχο όσο το κόκκινο χρώμα, αλλά σίγουρα εντοπίζει την προσοχή των άλλων. Για τους λόγους αυτούς, το πορτοκαλί χρώμα είναι πολύ ελκυστικό και φιλικό.

Πρωτογενές χρώμα – κίτρινο
Γενικά, το κίτρινο χρώμα είναι γνωστό ως το πιο ζωντανό και το πιο φωτεινό από τα άλλα ζεστά χρώματα, καθώς συνδέεται με την ηλιοφάνεια και τη χαρά. Ταυτόχρονα, αυτό το χρώμα συνδέεται επίσης με πονηρία και δειλία (είναι σαν να φωνάζετε έναν δειλό σαν κίτρινο).

Στις περισσότερες χώρες, θα συναντήσαμε ανθρώπους που θα έδεζαν κίτρινες κορδέλες χρώματος όταν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους βρίσκεται σε πόλεμο και για το οποίο είναι επίσης προσκολλημένο στην ελπίδα. Μερικές φορές, αυτό το χρώμα συνδέεται επίσης με σημάδια κινδύνου, αν και όχι ως κόκκινα χρώματα. Αυτό το χρώμα έχει διαφορετικές επιπτώσεις ανάλογα με τις χώρες. Αυτό το χρώμα σημαίνει πένθος στην Αίγυπτο, ενώ δηλώνει ανδρεία στην Ιαπωνία και την ίδια στιγμή, το κίτρινο χρώμα συνδέεται με εμπόρους ή επιχειρηματίες.

Όταν το χρώμα αυτό χρησιμοποιείται σε σχέδια, αντιπροσωπεύει λογαριασμούς ή ευθυμία και σε αντίθεση με τα ροζ ή μπλε χρώματα, το απαλό κίτρινο χρησιμοποιείται για τα μωρά και τα παιδιά ως ουδέτερο φύλο χρώμα. Σε σύγκριση με τα φωτεινότερα κίτρινα σχέδια, οι ανοιχτοί κίτρινοι δηλώνουν την ηρεμία και την ηρεμία. Συνήθως, οι χρυσές κίτρινες κίτρινες κηλίδες και οι πιο σκούρες αποχρώσεις τους μπορεί να αντιπροσωπεύουν αντίκες και προτιμούν να χρησιμοποιηθούν σε σχέδια.

Cool Colors
Μωβ, μπλε και πράσινο καλούνται όλα ως δροσερά χρώματα και είναι γενικά καταπιεσμένα από τα ζεστά χρώματα. Συνδέονται με τη χαλάρωση, την ηρεμία και τη συντήρηση και λόγω της οποίας συνδέονται με τη φύση, το νερό και τη νύχτα.

Ανάμεσα στα δροσερά χρώματα, το μπλε χρώμα είναι το πρωτεύον, επειδή τα άλλα χρώματα επιτυγχάνονται συνδυάζοντας μόνο με αυτό το χρώμα. Για παράδειγμα – (σε συνδυασμό με το κίτρινο γίνεται πράσινο και σε συνδυασμό με το κόκκινο χρώμα για μοβ). Τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του κίτρινου χρώματος λαμβάνονται από το πράσινο χρώμα και με τον ίδιο τρόπο. το πορφυρό χρώμα έχει τα χαρακτηριστικά του κόκκινου χρώματος. Όταν αυτά τα δροσερά χρώματα χρησιμοποιούνται στα σχέδια, υποδηλώνει επαγγελματισμό ή ηρεμία.

Πρωτογενές χρώμα – μπλε
Μπλε

Στη γλώσσα της αγγλικής γλώσσας, το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει θλίψη ή κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να συσχετιστεί με την αρχή και την ησυχία. Τα γαλάζια χρώματα υποδηλώνουν φιλικότητα και φρεσκάδα, ενώ τα σκούρα μπλε είναι πιο αξιόπιστα και ισχυρά. Στην παράδοση και τον πολιτισμό πολλών χωρών, το χρώμα αυτό συνδέεται γενικά με τη θρησκευτική και πνευματική σημασία. (Για παράδειγμα, η Παναγία φοράει μπλε ρόμπα στις εκκλησίες).

Οι συνέπειες του μπλε χρώματος εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το βαθμό της σκιάς και της χροιάς του. Ο σχεδιασμός διακρίνεται στη σκιά ή στον τύπο μπλε χρώματος που επιλέγετε. Τα φωτεινά χρώματα στα σχέδια υποδηλώνουν αναζωογόνηση και ενέργεια, ενώ τα γαλάζια χρώματα υποδηλώνουν ηρεμία και χαλάρωση. Τα σκούρα μπλε χρώματα σε σχέδια είναι πολύ κατάλληλα για εταιρικές τοποθεσίες ή σε χώρους που απαιτούν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία και τη δύναμη.

Δευτερεύον χρώμα – Μωβ
Μωβ

Το μοβ χρώμα συνδέεται πάντοτε με την υπεροχή ή τα δικαιώματα. Αυτό το χρώμα επιτυγχάνεται όταν συνδυάζουμε τα μπλε και κόκκινα χρώματα και έτσι έχουμε τα χαρακτηριστικά και των δύο χρωμάτων. Σε γενικές γραμμές, μωβ σημαίνει φαντασία και δημιουργικότητα, ενώ αυτό το χρώμα συνδέεται με το πένθος στη χώρα της Ταϊλάνδης. Γενικά, τα ελαφριά πορφύρα είναι πολύ μαλακά και στέκονται για ρομαντισμό και άνοιξη, ενώ τα σκούρα πορφύρα συνδέονται με την ευημερία και την αριστοκρατία. Όταν το χρώμα αυτό χρησιμοποιείται σε σχέδια, δίνει ένα βασιλικό και πολυτελές αποτέλεσμα.

Δευτερεύον χρώμα – πράσινο
Πράσινος

Το πράσινο είναι ένα γήινο χρώμα που δηλώνει τη γέννηση και την ανάπτυξη και δείχνει επίσης την ευημερία και την επανάληψη και ταυτόχρονα αυτό το χρώμα σημαίνει επίσης ζήλο και μίσος. Τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του μπλε και ορισμένα χαρακτηριστικά του κίτρινου είναι επίσης συνδεδεμένα με το πράσινο χρώμα. Όταν το χρώμα αυτό εφαρμόζεται σε σχέδια, δίνει εναρμονιστική και προσαρμόσιμη επίδραση και είναι επίσης αρκετά ανθεκτικό. Το πράσινο χρώμα θα ήταν επίσης κατάλληλο για σχέδια που περιγράφονται σε υποτροπή, ευημερία, φύση και επιμονή. Τα ελαιώδη πράσινα χρώματα αντιπροσωπεύουν το καθολικό, ενώ τα φωτεινότερα χόρτα είναι ζωντανά και ενεργητικά. Τα πιο σκοτεινά χόρτα συνδέονται με τη σταθερότητα και τον πλούτο.

Ουδέτερα
Τα ουδέτερα χρώματα χρησιμοποιούνται κυρίως ως υπόβαθρο σε σχέδια και συνήθως αναμειγνύονται με φωτεινά χρώματα τόνου. Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν χωριστά και να βοηθήσουν στην κατασκευή καλλιεργημένων σχεδίων. Σε σύγκριση με τα δροσερά ή τα ζεστά χρώματα, τα ουδέτερα χρώματα διαταράσσονται σε μεγάλο βαθμό από τα γύρω χρώματα.

Μαύρο

Ένα από τα ισχυρότερα χρώματα των ουδετέρων είναι το μαύρο χρώμα το οποίο έχει θετικό αποτέλεσμα σε αυτό, όπως η γοητεία, η συμβατικότητα και η δύναμη. Έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις, όπως συνδέεται με το θάνατο, τα κακά πνεύματα και τα μυστήρια. Στις περισσότερες από τις δυτικές χώρες, αυτό το χρώμα συνδέεται με το πένθος και με ορισμένες παραδόσεις. συνδέεται με εξέγερση και μυστήριο.

Αυτό το χρώμα είναι κατάλληλο για κομψά και έντονα σχέδια. Ανάλογα με το συνδυασμό των χρωμάτων με το μαύρο, θα μπορούσε να είναι συμβατικό κατά περιόδους και μερικές φορές μπορεί επίσης να είναι ασυνήθιστο ή σύγχρονο. Λόγω της ουδέτερης ισχύος του, το μαύρο χρώμα χρησιμοποιείται συνήθως για την τυπογραφία και διάφορα άλλα επαγγελματικά στοιχεία. Συνήθως, αυτό το χρώμα σημαίνει μυστήριο και πολιτισμό.

λευκό

Στην ακολουθία των χρωμάτων, το λευκό βρίσκεται στην άκρη του φάσματος και ακριβώς όπως το μαύρο χρώμα, πηγαίνει καλά με οποιοδήποτε χρώμα. Συνήθως, αυτό το χρώμα σημαίνει καθαρότητα, παρθενία και ακεραιότητα. Το λευκό χρώμα χρησιμοποιείται συνήθως σε γάμους που λαμβάνουν χώρα στις δυτικές χώρες. Το χρώμα αυτό συνδέεται επίσης με τα νοσοκομεία ή τις βιομηχανίες υγειονομικής περίθαλψης και χρησιμοποιείται κυρίως από νοσηλευτές, γιατρούς και οδοντιάτρους. Αυτό το χρώμα αντιπροσωπεύει καλοσύνη ή ευγένεια και εξαιτίας του οποίου οι άγγελοι εμφανίζονται κυρίως σε λευκά ρούχα.

Όταν το λευκό χρώμα χρησιμοποιείται σε σχέδια, συνδυάζεται με οποιοδήποτε άλλο ουδέτερο φόντο για να αντικατοπτρίζει ένα ηχητικό εφέ. Αυτό το χρώμα χρησιμοποιείται κυρίως σε μινιμαλιστικά σχέδια αφού απεικονίζει την αγνότητα και την καθαριότητα. Κατά καιρούς, αυτό το χρώμα αντιπροσωπεύει τις καλοκαιρινές ή χειμερινές εποχές.

Γκρί

Το γκρίζο χρώμα εμφανίζεται στο εντυπωσιακό τέλος των χρωμάτων του φάσματος και μπορεί να απεικονίσει ένα χυμώδες συναίσθημα. Σε ορισμένα σχέδια, το ανοιχτό γκρι χρώμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για το λευκό και στη θέση του μαύρου. θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σκούρο γκρι χρώμα.

Κυρίως αυτό το χρώμα θα μπορούσε να είναι πολύ συμβατικό και άκαμπτο και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πένθος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το χρώμα μπορεί να είναι πολύ κομψό. Όταν χρειάζεστε ικανότητες ή διατυπώσεις, το γκρι χρώμα χρησιμοποιείται ευρέως λόγω της πολυπλοκότητας του. Οι περισσότερες από τις γκρίζες αποχρώσεις έχουν μαύρο χρώμα που αναμιγνύεται σε αυτό και σε ορισμένα γκρίζα. καφέ ή μπλε αποχρώσεις. Τα υπόβαθρα με γκρίζο χρώμα είναι αρκετά συνηθισμένα σε επαγγελματικά στοιχεία, όπως η γκρίζα τυπογραφία.

καφέ

Συνήθως, το καφέ χρώμα συνδέεται με πέτρα, ξύλο και χώμα. Είναι ένα ζεστό ουδέτερο καθώς και ένα φυσικό σκιασμένο χρώμα που συνδέεται με την ειλικρίνεια και την αφοσίωση και με την πιστότητα και την αγνότητα. Το καφέ θεωρείται επίσης ένα θαμπό χρώμα.

Αυτό το χρώμα χρησιμοποιείται κυρίως ως φόντο στα σχέδια και μπορεί να απεικονιστεί σε υφές πέτρας ή σε υφές ξύλου. Όταν το χρώμα χρησιμοποιείται στα σχέδια, δίνει μια αίσθηση καλοσύνης και ζεστασιάς. Μερικές φορές στην Τυπογραφία ή σε υπόβαθρο για σχέδια, οι σκοτεινές αποχρώσεις του καφέ χρώματος χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση για το μαύρο.

Μπεζ και Ταν

Σε όλα τα χρώματα του φάσματος, το μπεζ είναι ένα από τα πιο μοναδικά χρώματα λόγω των θερμών και δροσερών αποχρώσεων του. Ανάλογα με τα χρώματα που περιβάλλουν το μπεζ, αλλάζει τη διάθεση. Έχει την δροσιά του λευκού χρώματος και ταυτόχρονα έχει τη θαμπάδα του καφέ χρώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μπεζ είναι ένα συμβατικό χρώμα και επομένως χρησιμοποιείται κυρίως για σχέδια φόντου. Το μπεζ αντιπροσωπεύει επίσης την αφοσίωση.

Τα φόντα που έχουν υφές χαρτιού χρησιμοποιούν συνήθως το χρώμα του μπεζ. Αυτό το χρώμα συνήθως παίρνει τις ιδιότητες του χρώματος που το περιβάλλει και επηρεάζει ολόκληρο το σχέδιο.

Κρέμα και Ελεφαντοστού

Και τα δύο αυτά χρώματα αναμειγνύονται ως επί το πλείστον δίνοντας δροσιά από το λευκό χρώμα και τη ζεστασιά από το καφέ χρώμα και αντιπροσωπεύουν ως επί το πλείστον την ηρεμία και την διέγερση μιας αίσθησης ιστορίας. Δεδομένου ότι συνδέεται με το λευκό χρώμα, απεικονίζει την ησυχία και την αγνότητα.

Όταν τα χρώματα κρέμας και ελεφαντόδοντου χρησιμοποιούνται σε σχέδια, αντιπροσωπεύει ένα αίσθημα ηρεμίας και κομψότητας. Δίνει μια γήινη ποιότητα όταν συνδυάζεται με χρώμα καφέ ή ροδακινί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, και τα δύο αυτά χρώματα χρησιμοποιούνται για τον φωτισμό των πιο σκούρων αποχρώσεων των χρωμάτων.

Εν συντομία
Με τις παραπάνω πληροφορίες, μπορεί να αισθανθήκατε ότι οι λεπτομέρειες που δόθηκαν σχετικά με τη θεωρία των χρωμάτων έχουν κατακτήσει πολύ, αλλά είναι πολύ αλήθεια ότι οι αποχρώσεις οποιουδήποτε χρώματος διεγείρουν τα συναισθήματα ενός ατόμου. Ρίξτε μια ματιά στα κοινά χαρακτηριστικά των παρακάτω χρωμάτων:

Κόκκινο: Συναισθηματική, Αγάπη και Δυνητικότητα
Πορτοκαλί: Βίος, χαρούμενος και ζωντανός
Κίτρινο: Εμπιστοσύνη, λιτότητα και ικανοποίηση
Πράσινο: Ανάπτυξη, Φύση και Ευημερία
Μπλε: Ευθύνη, ησυχία και κατάθλιψη
Μωβ: Imaginative, Prosperity και Royalty
Μαύρο: κακό ή κακό, λαμπρό και χαριτωμένο
Γκρι: Συμβατικά, Άκαμπτα και Moody
Λευκό: καθαρό, καθαρό και ακεραιότητα
Καφέ: Αξιόπιστη, Απλή και Φυσική
Μπεζ και μαύρισμα: Πανοραμική, συμβατική και θρησκευτική
Κρέμα και ελεφαντόδοντο: Ηρεμία, καθαρότητα και κομψότητα

Σε ολόκληρο το άρθρο καλύπτεται μόνο η θεωρία των χρωμάτων. Υπάρχουν ειδικοί σε όλο τον κόσμο που έχουν περάσει τη ζωή τους για να ανακαλύψουν νέα και φρέσκα χρώματα με βάση τις καταστάσεις. Η μόνη καλύτερη μέθοδος για να μάθετε να σχεδιάζετε όμορφα σχέδια χρωμάτων είναι η τακτική άσκηση. Προσπαθήστε να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα σε καθημερινή βάση με τη βοήθεια του Photoshop ή των αυτοματοποιημένων εργαλείων. Κάθε φορά που συναντάς ένα όμορφο χρώμα, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για αυτό.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να δημιουργήσετε ένα τέλειο χρωματικό σχήμα [Infographic]

Υπάρχουν πολυάριθμες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο όπου τα σχέδια χρωμάτων σας μπορούν να μεταφορτωθούν εύκολα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές αναφορές. Σας βοηθά να αναπτύξετε τη βιβλιοθήκη χρωμάτων σας και να έχετε εύκολη πρόσβαση στο μέλλον

Call Now Button